Cele mai bune board games pentru adulți

De-a lungul anilor, jocurile de societate au evoluat de la simple modalitati de alungare a plictiselii pana la a fi opere variate de artă interactivă, cu opțiuni pentru multiple stiluri de joc. Jocurile de masă sunt pentru toata lumea, așa că avem optiuni pentru jucători noi și jucători mai avansați, pentru cei care caută jocuri de petrecere, jocuri in doi sau pentru cei care preferă jocul competitiv. Acest ghid este un punct de plecare pentru a descoperi jocuri distractive, interactive și provocatoare, iar alegerile noastre sunt o introducere excelentă pentru oricine dorește să intre mai mult în lumea lor.

Alegerea noastraCatan VS 7 Wonders VS Dixit
VS
VS

Jocuri celebre de strategie

Aceste jocuri necesita strategii complexe și, în consecință, reguli mai complicate – dar mecanica lor de bază este simplă. Credem că recomandarile urmatoare sunt opțiuni grozave pentru majoritatea oamenilor care caută mai multa provocare mentală. Aceste jocuri tind, de asemenea, să aibă timp de joc mai lung decat cele obisnuite.

Un clasic omniprezent: Catan

Cum se joacă: Catan este un joc de construire a civilizației în care jucătorii colectează resurse pentru a crea așezări, orașe și drumuri, cu scopul de a câștiga puncte. Ei adună aceste resurse dacă numarul de pe zar se potrivește cu numerele de pe plăcutele unde au construit așezări sau orașe. De asemenea, jucătorii obțin puncte creând cel mai lung drum continuu sau având cea mai mare armată, câștigată prin cărți de dezvoltare care pot fi achiziționate cu resurse. Dacă cineva nimereste un șapte, un pion jefuitor se deplasează pentru a bloca jucătorii să colecteze resurse, iar jucătorii pot construi așezări strategice pentru a bloca alți jucatori să construiască lângă ei. Primul jucator care ajunge la 10 puncte de victorie câștigă.

De ce este grozav: Catan este strategic, interactiv și distractiv de jucat. Regulile sunt mai complexe decât ale altor jocuri de societate, astfel încât acest joc este mult mai ușor de jucat dacă cineva care este familiarizat cu el poate sa ii invete pe ceilalți jucători. Rundele pot dura uneori foarte mult, așa că vă recomandăm să aveți gustări la îndemână și să setați așteptările grupului încă de la început.

Jucători: trei până la patru
Durata: 60 până la 120 minute
Reguli: Website (PDF)
Aplicații: Android (joc mobil), iOS (joc mobil)

Puncte pozitive
 • Un joc palpitant si complex
 • Provocator din punctul de vedere al conceperii strategiilor
 • Multe extensii noi de incercat
Puncte negative
 • Durata lunga de joc
 • Regulile pot parea la inceput o provocare
 • Negocierile pot crea dezacorduri intre jucatori

Un joc de strategie pentru construirea așezărilor care a inspirat o revoluție a jocului de masă, Catan oferă un joc distractiv și competitiv (dacă uneori frustrant).

Un joc rapid și distractiv de construire a civilizației: 7 Wonders

Cum se joacă: 7 Wonders este un joc de cărți si de construire a unei civilizații. Jucătorii trag la întâmplare un oraș străvechi și au trei Perioade – în total 18 ture – pentru a-și dezvolta civilizația și a câștiga puncte. Orașele pot produce resurse, care oferă reduceri la achizițiile viitoare și pot fi tranzacționate cu vecinii. Folosind aceste resurse, jucătorii își pot construi civilizațiile prin câștigarea monedelor, extinderea armatei lor, construirea Minunilor lumii antice, explorarea științei, crearea breaslelor și construirea de structuri civile și comerciale. Câștigă jucătorul cu cele mai multe puncte la sfârșitul celor trei Perioade.

De ce este grozav: nivelul ridicat de strategie al acestui joc înseamnă că poate dura câteva runde pentru a se stăpâni, dar regulile sunt ușor de înțeles, iar rundele nu sunt lungi – cu doar 18 ture, jocul poate dura aproximativ 30 de minute. 7 Wonders se adaptează și pentru doi jucători, dar jocul este mai distractiv și interactiv cu mai multe persoane. Chiar dacă 7 Wonders este competitiv, nu este divizibil. Și, în timp ce negocierile se pot „încinge” la Catan, în 7 Wonders jucatorii nu pot refuza schimbul și nu își consumă resursele – ambele părți au de castigat.

Jucători: doi până la șapte
Durata: 30 minute
Reguli: Website (PDF)
Aplicații: Android (joc mobil), iOS (joc mobil)

Puncte pozitive
 • Toți jucătorii joacă până la sfârșit
 • Permite mai multe strategii într-un singur joc
 • Usor de invatat
Puncte negative
 • Majoritatea interacțiunii jucătorilor sunt limitate
 • Iconografia poate fi greu de învățat

Acest joc îi provoacă pe jucători să folosească mai multe strategii avansate pentru a construi o civilizație străveche pe parcursul a trei runde rapide.

Un joc de strategie de nivel începător: Carcassonne

Cum se joaca: Carcassonne este un joc de plasare a pieselor, în care jucătorii trag și așează cartonase cu o parte de peisaj din sudul Franței. Placa poate avea un oraș, un drum, o pajiște si trebuie așezată în vecinătatea pieselor care au fost deja jucate, în așa fel încât orașele să fie conectate la orașe, drumurile la drumuri si asa mai departe. Dupa așezarea unei țigle, jucătorul poate decide apoi să plaseze unul dintre figurinele sale pe una dintre zone: pe oraș drept cavaler, pe drum drept tâlhar, pe un claustru drept călugăr sau pe iarbă ca fermier. Când acea zonă este completă, acea figurina punctează proprietarul său.

De ce este grozav: Deoarece toți jucătorii construiesc harta împreună, Carcassonne este foarte interactivă. Manualul de reguli este ușor de navigat pentru jucători de toate nivelurile de abilități. Deși dezvoltarea unei țări franceze pașnice este o temă mai puțin izbitoare în comparație cu unele dintre celelalte jocuri pe care le-am testat, modurile opționale incluse River și Abbot adaugă complexitate odată ce stăpâniți jocul de bază.

Jucători: doi până la cinci
Durata: 30 – 45 minute
Reguli: Website (PDF)
Aplicații: Android (mobil), iOS (mobil)

Jocurile noastre de grup preferate

Colaborează pentru a salva lumea: Pandemic

Cum se joacă: În Pandemic, jucătorii colaborează pentru a salva lumea dintr-o epidemie mortala. Jucătorii trag cărți și folosesc patru acțiuni pe rând pentru a ajuta la vindecarea bolilor prin construirea stațiilor de cercetare, tratarea bolilor, schimb de cunoștințe sau descoperirea de leacuri. Jucătorii pot, de asemenea, să tragă cărți epidemice, care cresc viteza și domeniul de propagare a bolii. Vindecând cele patru boli, jucătorii câștigă. Ei pierd dacă nu pot tine in frau epidemia – permițând extinderea a prea multe focare.

De ce este grozav: Pandemic este un joc intens și cooperant care provoacă gândirea jucătorilor. Este un joc extrem de interactiv, deoarece jucătorii lucrează împreună pentru a alege acțiuni. Puteți crește dificultățile jocului regulamentul prevede moduri introductive, standard și eroice, modurile mai dificile adăugând cărți suplimentare.

Jucători: doi până la patru
Durata: 45 minute
Reguli: Website (PDF)
Aplicații: Android (joc mobil), iOS (joc mobil)

Un joc de spionaj palpitant: Codenames

Cum se joacă: Codenames este un joc de ghicire cu jucători împărțiți în două echipe. Un jucător de la fiecare echipă acționează ca spymaster și oferă indicii cu un singur cuvânt pentru a-i determina echipa să afle care cărți de pe masă ascund agenții propriei echipe. Când ghiciți, jucătorii trebuie să evite cărțile care reprezintă agenții, participanții și asasina celeilalte echipe (ceea ce provoacă o pierdere instantanee). Doar spionii au acces la o carte cheie care dezvăluie care carti corespund personajelor. Prima echipă care a localizat toți agenții lor câștigă.

De ce este grozav: Acest joc de petrecere este ușor de învățat și foarte interactiv. Poate găzdui câțiva jucători în afara limitei de opt persoane (deși cu o echipă mai mare, dezbaterea poate dura mai mult), iar regulile includ și variante cu doi și trei jucători.

Jucători: doi până la opt
Durata: 15 minute
Reguli: Website (PDF)
Aplicații: Android (însoțitor), iOS (însoțitor)

Un joc interactiv de cărți pentru toate vârstele: Dixit

Cum se joacă: Dixit este un joc de cărți cu povești. O tura începe atunci când un jucător (povestitorul) descrie o carte aleasă din mâna lui folosind un cuvânt sau o frază, iar toți ceilalți jucători aleg cartea cea mai potrivită din mâinile lor pentru a o desemna, în secret. Toate trimiterile (inclusiv cartea povestitorului) sunt amestecate și dezvăluite, iar jucătorii votează ce carte se potrivește cel mai bine cu cuvantul sau fraza povestitorului. Jucătorii câștigă puncte pentru ghicirea corectă a cărții povestitorului sau pentru faptul că alți jucători își ghicesc cartea.

De ce este grozav: Dixit este un joc de familie unic. Este nevoie de câteva minute pentru a-l învăța, astfel încât se simte o presiune mult mai scăzută în comparație cu alte jocuri, care au reguli mai complicate. Deși strategia Dixit este ușoară, puteți câștiga puncte prin creativitate. Iar arta cartilor de joc este superba. În plus, mai multe pachete de extensie mentin jocul interesant și vă permit să explorati cărți mult mai eterice – consultați pachetul Daydreams sau opțiunea Memories, plină de culoare.

Jucători: trei până la șase
Durata: 30 minute
Reguli: Website (PDF)

Dixit este un simplu joc de cărți de poveste, cu artă uimitoare, de care oamenii de toate vârstele pot învăța și bucura.

Spune-ti parerea

Comentariul tau

Login/Register access is temporary disabled