
Indiferent prin ce situație treci, trebuie să ții minte că nu ești singur. Fie că la mijloc este vorba despre o despărțire, lipsă de încredere sau doar o rutină în viață care te demoralizează, aceste cărți de dezvoltare personală și self-help oferă sfaturi înțelepte, care te pot ajuta să îți înțelegi mai bine problemele. Iată 8 lecturi pe care trebuie să le parcurgi neapărat o dată în viață.
Ce este o carte self-help?

Dacă aveți probleme personale sau puncte slabe pe care sunteți interesat să le îmbunătățiți, atunci cărțile de auto-ajutor pot fi ceva de luat în considerare. Cărțile de ajutor personal au puterea de a vă oferi informații și instrucțiuni despre cum să vă îmbunătățiți viața, gândirea sau circumstanțele. Multe cărți de ajutor personal oferă strategii pe care autorul le-a folosit personal pentru a-și îmbunătăți viața, în timp ce altele se bazează pe cercetări științifice.
„Cititul este esențial pentru cei care încearcă să se ridice deasupra normalului.” – Jim Rohn
Prin ce se caracterizează cărțile self-help?
Cartile self-help chiar functioneaza?
Ei bine, da, și nu. Nici o carte de ajutor personal nu va putea să vă ofere îmbunătățirea de sine pe care o doriți dacă nu sunteți dispus să depuneti un efort. Cărțile de auto-ajutor vă pot oferi instrumentele pentru a vă îmbunătăți viața, dar nu veți vedea rezultate decât dacă vă luați timpul și faceți un efort pentru a aplica principiile și lecțiile pe care le învață aceste cărți.
„Orice carte este un ghid de dezvoltare personală dacă puteți învăța ceva din ea”– Kevin Smith
1. "Alchimistul" - Paulo Coelho
Alchimistul – Editie de lux – Paulo Coelho
- Tradus in 80 de limbi
- \\\”O marturie etern valabila despre cum ne putem schimba urmandu-ne visele si despre cat este de important sa ne ascultam inima\\\”
Singura carte de ficțiune din această listă, „Alchimistul” este un clasic seminal, care a vândut peste 65 de milioane de exemplare în întreaga lume.
Deci, de ce este o carte de ficțiune pe o listă de cărți de dezvoltare personală? Cu alte cuvinte, modul în care a fost scrisă de autorul Paulo Coelho a fost un element de noutate la momentul apariției sale. Este o poveste fictivă, însă te face să pătrunzi atât în mintea personajului principal, Santiago, cât și să trăiești emoția alături de el, în călătoria să de a-și descoperi Legenda personală.
„Alchimistul” este povestea magică a lui Santiago, un tânăr cioban andaluz care vrea să călătorească în căutarea unei comori uriașe. De la căminul său din Spania, călătorește prin piețele Tangerului și peste deșertul egiptean, până la o întâlnire fatidică cu Alchimistul. Povestea comorilor pe care le găsește în călătoria să ne învață despre înțelepciunea esențială de a ne ascultă inimile, de a învăța să citim semnele de-a lungul drumului vieții și, mai ales, de a ne urmă visurile.
Dacă sunteți în căutare de îndrumare cu privire la modul de a atinge autocunoașterea, această carte vă va schimba literalmente viața pentru totdeauna.
„Paulo Coelho stăpânește secretul Alchimiei literare.“ (Kenzaburō Ōe, Premiul Nobel pentru literatură)
2. "Arta de a cere" - Amanda Palmer
Arta de a cere – Amanda Palmer
- va schimba felul in care va ganditi la conexiune, iubire si gratie
Fie că este mândria sau rușinea care ne împiedică să căutăm sprijin din partea celorlalți, se poate simți ca o astfel de revelație pentru a realiza în sfârșit că oamenii sunt dispuși să ajute dacă ești suficient de curajos să o ceri. În această carte, cântăreața / compozitoarea Amanda Palmer își explorează filozofia din spatele oferirii a ceea ce poți cuiva și nu cere nimic în schimb și de ce acesta este un concept atât de radical în societatea noastră modernă.
3. "Arta subtila a nepasarii" - Mark Manson
Arta subtila a nepasarii – Mark Manson
- o carte diferita de toate celelalte
- surprinzator de profunda
- ton sincer si un limbaj direct, fara compromisuri
Dacă nu te poți abține să dai ochii peste cap la expresia „self-help”, cea mai bine vândută carte de straight-talking a lui Mark Manson dispune de sfaturi practice, fără a oferi vreo vorba dulce. Cartea să face că argumentul că a oferi o întorsătură bună capcanelor vieții este îngrozitor și ineficient. El pledează pentru întărirea caracterului, făcându-vă să înțelegeți că la un moment dat în viață vă veți lovi de eșec, iar familiarizându-vă cu defectele și lipsurile dvs., vă veți putea concentra asupra a ceea ce doriți cu adevărat să excelați.
Există anumite momente în viață în care pur și simplu nu poți să îți menții o atitudine pozitivă. Pentru acele momente, intervine bloggerul Mark Manson, care nu îndulcește adevărul sau nu-ți spune să transformi lămâile în limonadă. În schimb, folosește metode susținute de cercetare pentru a găși căi mai bune și mai productive de a îndura părțile grele ale vieții.
4. "Tată bogat, tată sărac" - Robert Kiyosaki
Tata bogat, Tata sarac. Educatia financiara in familie – Robert T. Kiyosaki
- Arunca in aer mitul care spune ca trebuie sa castigi mult ca sa te imbogatesti.
- Combate ideea potrivit careia, daca ai o casa, esti instarit.
- Le arata parintilor de ce nu se pot baza pe sistemul de invatamant, daca vor sa-si vada copiii invatand cate ceva despre bani.
Kiyosaki abordează „educația financiară” care nu este abordată niciodată în școli. Autorul a crescut cu două figuri paterne. Unul care s-a străduit să castige permanent un salariu, pe care l-a numit „tată sărac”, iar celălalt care a fost un multimilionar care a abandonat scoala in clasa a opta si pe care îl numește cu drag „tată bogat”.
Cartea folosește contrastul dintre două personaje, „tatăl sărac” și „tatăl bogat”, pentru a învăța diverse principii financiare. Conceptul din spatele cărții este că oamenii bogați fac banii sa munceasca pentru ei, în timp ce cei săraci muncesc pentru bani. Aceasta este o lectură obligatorie pentru a schimba sistemul de credințe negativ în ceea ce privește banii sau pentru a vă înțelege mai bine cum pot funcționa banii pentru dvs.
Ponderea primară este că cei care nu sunt buni cu banii lor și au mai puțini sunt astfel, deoarece muncesc pentru bani, în timp ce cei care sunt buni cu banii lor acumulează mai mult pentru că învață să câștige bani pentru ei. Sunt generalități, dar lecțiile predate nu sunt mai puțin valoroase.
Dacă doriți să vă îmbunătățiți capacitatea de a vă gestiona finanțele, „Tata bogat, tata sarac” este pachetul perfect de cunoștințe edificatoare și instrucțiuni acționabile.
5. "Mica enciclopedie Hygge" - Meik Wiking
Mica Enciclopedie Hygge. Reteta Daneza a Fericirii
- un adevarat studiu asupra magiei vietii daneze
Probabil ați auzit de filozofia daneză Hygge, dar ce este mai exact, în afară de a fi, „bine”, „confortabil”? Și cum o obțineți la voi acasă, în viața dumneavoastră haotică si nu atât de confortabilă? Meik Wiking demistifică tot, arătând cât de ușor mâncarea, băutura și comuniunea pot face o casă mai fericită.
6. "Ridica-te din propria ta cenusa, mai puternic ca oricand" - Brene Brown
Ridica-te din propria ta cenusa, mai puternic ca oricand – Brene Brown
- procesul prin care ne putem cultiva o viata traita plenar, din toata inima
Dacă poveștile de apartenență ale lui Brown nu rezonează, poveștile ei de reziliență s-ar putea. La urma urmei, abilitatea de a reveni după un esec este un sfat de care probabil vei avea nevoie la un moment dat. În această carte, Brown se adresează tuturor, de la lideri, afaceristi si artiști, până la părinți care doresc sa auda povești despre trecerea peste eșec.
7. "12 reguli de viata. Un antidot la haosul din jurul nostru" - Jordan B. Peterson
12 reguli de viata. Un antidot la haosul din jurul nostru – Jordan B. Peterson
- cele 12 Reguli de viata ofera un antidot: redescoperirea vechilor adevaruri si valori, care ne pot ajuta, in plina epoca relativista, sa ducem o viata mai buna
Cele „12 reguli de viață” ale renumitului psiholog Jordan B Peterson combină adevărurile din tradiția străveche cu revelațiile surprinzătoare ale cercetării științifice recente.
Plin de umor, surprinzător și informativ, dr. Peterson ne spune de ce adolescenții rebeli trebuie să fie lăsati în pace, ce soartă teribilă îi așteaptă pe cei care îi critică prea ușor pe ceilalți și de ce ar trebui să mângâi mereu o pisică atunci când întâlnești una pe stradă.
De ce egiptenii antici venerau și acordau o atenție nemaintalnita celor mai măreți dintre zei? Pe ce cărări teribile pășesc oamenii când devin resentimentari, aroganți și răzbunători?
Dr. Peterson discută disciplina, responsabilitatea, libertatea și aventura, analizând înțelepciunea lumii în douăsprezece eseuri largi, practice și profunde. Alăturați-vă celor care au găsit deja inspirație și direcție în învățăturile docturului Peterson. Descoperiți în această carte cu o putere excepțională 12 reguli simple, dar profunde, pentru a vă pune în oridne viața, casa și pentru a vă îmbunătăți lumea – începând cu voi înșivă.
8. "Inteligența erotică" - Esther Perel
Inteligenta erotica – Esther Perel
- autoarea ne atrage atentia ca dragostea sigura si confortabila poate intra in conflict cu pasiunea si ca viata sexuala este mult mai complexa decat credem
Esther Perel este o tripla amenintare. Vizionara, frumoasă și inteligentă, psihoterapeutul și autorul de origine belgiană a introdus milioane de cupluri în conflictul dintre intimitate și sex.
Pe scurt, teza ei este aceasta: intimitatea în relații este frecvent – și inexplicabil – inamicul sexului. Intimitatea la care face referire Perel este idealul romantic al cuplurilor semi-conjugate care cred că iubirea înseamnă stingerea misterului în favoarea companiei dulci. Pentru ca partenerii să rămână interesati unul de celălalt, este necesara distanță, surpriză și joc. Trebuie să fim capabili să ne disociem de partenerii noștri, să îi vedem ca oameni separați, misterioși, pentru ca aceștia să rămână obiecte ale dorinței noastre.