Ce sunt actiunile și cum funcționează?

La Micul ajutor, ne străduim să vă ajutăm să luați decizii financiare cu încredere. Pentru a face acest lucru, multe sau toate produsele prezentate aici sunt de la partenerii noștri. Totuși, acest lucru nu influențează evaluările noastre. Opiniile noastre sunt proprii.
Actiunile sunt o investiție într-o companie și profiturile respectivei companii. Investitorii cumpără acțiuni pentru a obține un profit din investiția lor.

Mai simplu spus, actiunile sunt o modalitate de a construi avere. Sunt o investiție care înseamnă că dețineți o acțiune la compania care a emis actul.

Actiunilele sunt modul în care oamenii obișnuiți investesc în unele dintre cele mai de succes companii din lume. Pentru companii, actiunilele reprezintă o modalitate de a strânge bani pentru a finanța creșterea, produsele și alte inițiative.

Ce sunt actiunile și de ce ar trebui să le dețineți?

Când cumpărați actiunile unei companii, cumpărați efectiv o cotă de proprietate în cadrul acelei companii.

Asta înseamnă că vei ajunge să stai lângă Tim Cook la următoarea întâlnire a acționarilor Apple? Nu. Dar, în majoritatea cazurilor, înseamnă că obțineți un drept de vot la acele ședințe, dacă alegeți să îl exercitați.

Dar motivul principal pentru care investitorii dețin acțiuni este acela de a obține un profit din investiția lor. Această revenire vine în general în două moduri posibile.

 • Prețul bursei se apreciază, ceea ce înseamnă că crește.Puteți vinde apoi actiunile pentru un profit dacă doriți.
 • Acțiunea plătește dividende. Nu toate actiunile plătesc dividende, dar mulți o fac. Dividendele sunt plăți efectuate acționarilor din veniturile companiei și de obicei sunt plătite trimestrial.

Pe termen lung, randamentul mediu anual al pieței bursiere este de 10% ; această medie se încadrează între 7% și 8% după ajustarea inflației. Asta înseamnă că 1.000 de dolari investiți în acțiuni acum 30 de ani ar valora astăzi peste 8.000 de dolari.

Este important de reținut că acel randament istoric este în medie la toate actiunile din S&P 500, o colecție de aproximativ 500 dintre cele mai mari companii din SUA. Nu înseamnă că fiecare actiune a înregistrat acel tip de rentabilitate – unele au înregistrat mult mai puțin sau chiar a eșuat complet. Alții au înregistrat profituri mult mai mari.

De aceea este înțelept să cumpărați acțiuni nu într-o singură companie, ci să construiți un portofoliu bine rotunjit care să includă acțiuni în multe companii din diverse industrii și geografii.

Cum funcționează actiunile?

Companiile vând acțiuni în afacerea lor pentru a strânge bani. Aceștia folosesc apoi acești bani pentru diverse inițiative: O companie ar putea folosi banii strânși dintr-o ofertă de acțiuni pentru a finanța noi produse sau linii de produse, pentru a investi în creștere, pentru a-și extinde operațiunile sau pentru a achita datoriile.

„Odată ce actiunile unei companii sunt pe piață, aceasta poate fi cumpărată și vândută printre investitori.”

De obicei, companiile încep să emită acțiuni în stocul lor printr-un proces numit ofertă publică inițială sau IPO. Odată ce stocul unei companii este pe piață, acesta poate fi cumpărat și vândut printre investitori. Dacă decideți să cumpărați un stoc, îl veți cumpăra adesea nu de la compania în sine, ci de la un alt investitor care vrea să vândă actiunea. De asemenea, dacă doriți să vindeți o actiune, veți vinde unui alt investitor care dorește să cumpere.

Aceste tranzacții sunt gestionate printr-o bursă, un broker reprezentând fiecare investitor. Mulți investitori în aceste zile utilizarea online  agenții de bursă , actiunile de cumpărare și de vânzare prin intermediul platformei de tranzactionare brokerului, care le conectează la schimburi. Dacă nu aveți un cont de brokeraj, veți avea nevoie de unul pentru a cumpăra acțiuni. ( Iată cum să deschideți unul și puteți vedea unele dintre cele mai bune opțiuni ale noastre pentru furnizorii de cont de mai jos.).

Broker online

MERRILL EDGE

AMERITRATE

EXTRADE

COMISION

 1. Merrill Edge – 0 dolari pe tranzacție
 2. Ameritrade – 0 dolari pe tranzacție
 3. Extrade – 0 dolari pe tranzacție

PROMOVARE

 1. Merrill Edge – Până la 600 USD credit în numerar cu depozit calificat.
 2. Ameritrade – Până la 600 USD credit în numerar cu depozit calificat.
 3. Extrade – Credite în numerar de la 100 la 2.500 dolari, cu depozit calificativ.

Aflați mai multe

 1. Merrill Edge –
  Cont deschis – Cont minim 0 USD
 2. Ameritrade –
  Cont deschis – Cont minim 0 USD
 3. Extrade –
  Cont deschis – Cont minim 0 USD

Ce înseamnă când deții actiuni?

Majoritatea investitorilor dețin ceea ce se numește acțiune comună, ceea ce este descris mai sus. Acțiunile comune vin cu drepturi de vot și pot plăti investitorilor dividende. Există și alte tipuri de actiuni, inclusiv actiunile preferate, care funcționează puțin diferit. Puteți citi mai multe despre diferitele tipuri de actiuni aici .

Din nou, deținerea unei actiuni nu înseamnă că transportați foarte multă greutate în cadrul companiei sau că veți ajunge să frecați coatele cu peruci de companie. De asemenea, nu înseamnă că dețineți o parte din activele companiei – nu aveți dreptul la un loc de parcare în lotul companiei sau la un birou la sediul companiei.

Ceea ce dețineți, în esență, este o parte din profiturile companiei – și, ar trebui spus, pierderile acesteia. Obiectivul, desigur, este ca valoarea companiei – și, ca urmare, a valorii stocului său – să crească în timp ce sunteți acționar.

Dar, în timp ce acțiunile în general au un istoric de randamente ridicate, acestea sunt, de asemenea, cu risc: Este posibil în întregime ca un stoc din portofoliul dvs. să scadă în valoare. Prețurile acțiunilor variază dintr-o varietate de motive, de la volatilitatea generală a pieței la evenimente specifice companiei, cum ar fi o criză de comunicații sau o rechemare a produsului.

Mulți investitori pe termen lung rețin acțiunile de ani de zile, fără să cumpere sau să vândă frecvent, iar în timp ce ei văd că aceste acțiuni fluctuează în timp, portofoliul lor general crește în valoare pe termen lung. Acești investitori dețin de multe ori acțiuni prin fonduri mutuale, care reunesc multe investiții împreună. Puteți cumpăra o secțiune mare a pieței bursiere – de exemplu, o participație la toate companiile din S&P 500 – printr-un fond mutual sau un fond index.

Pentru a citi despre aceste opțiuni de investiții și alte servicii care facilitează investiția în acțiuni, consultați ghidul nostru despre cum să investiți în acțiuni .

Cât de mult v-a plăcut articolul nostru:
5/5
Spune-ti parerea

Comentariul tau

Login/Register access is temporary disabled