Chiar dacă în mod normal adulții obișnuiesc să citească noaptea, înainte de culcare sau în timpul liber, acest lucru nu înseamnă că cei mici nu pot face acest lucru. În ciuda faptului că piticii adoră să se joace sau să-și petreacă timpul în mod cât mai distractiv, este recomandat să vă învățați copiii să acorde timp și lecturii, deoarece este foarte importantă.
Cărțile de copii pot fi foarte educative, fapt pentru care o operă bine aleasă îl poate învăța o mulțime de lucruri pe cel mic. Există pe piață atât cărți pentru bebeluși, de citit de către mame, cât și cărți pentru copii de 7, 9, 10, 12 sau 13 ani, de exemplu. Este ideal să vă orientați doar spre operele potrivite vârstei copilului dumneavoastră, pentru ca acesta să le îndrăgească.
Cărți pentru copii – Avantajele cititului de la vârste fragede
Așa cum există jocuri educative, la fel există și titluri de cărți pentru copii care să-i ajute pe micuți să se dezvolte. Cu toate acestea, nu trebuie să vă orientați doar spre cărțile de istorie pentru copii, de exemplu, cât și spre cele de aventură sau amuzante, care să reușească să-i schimbe viziunea asupra lecturii.
Tot ceea ce citește copilul dumneavoastră este în avantajul acestuia, deoarece există o mulțime de beneficii ale cititului asupra copiilor. Acestea sunt:
Cărțile pentru copii dezvoltă vocabularul
Un copil care care citește cărți de povești sau de alte tipuri, tinde să vorbească mult mai coerent, corect, clar și elevat față de prietenii săi care nu fac acest lucru. Este recomandat să vă îndrumați copilul să caute în dicționar toate înțelesurile cuvintelor pe care le întâlnește pentru prima dată sau pe cele pe care nu le înțelege în totalitate. Acest lucru îl va ajuta enorm la dezvoltarea limbajului.
Cărțile pentru copii contribuie la dezvoltarea personală
Unii prichindei adoră să citească cărți în engleză pentru copii, deoarece acestea îi învață încet, încet această limbă străină foarte frumoasă. Aceasta reprezintă una dintre cele mai eficiente modalități de a deprinde engleza la un nivel avansat. La fel se întâmplă și în cazul filmelor vizionate fără subtitrare.
Cărțile pentru copii sporesc imaginația
Poveștile de copii pot include zmei, zâne, regine, animale cu mai multe capete și tot felul de astfel de personaje, care îi pot ajuta să își sporească imaginația. Această calitate este foarte importantă, mai ales că în prezent există o mulțime de domenii care funcționează pe baza creației. Prin urmare, dacă vă interesează ca piticul dumneavoastră să fie cât mai original și creativ la maturitate, oferiți-i din timp cărți precum „Alice în țara minunilor”.
Cărțile pentru copii sporesc puterea de concentrare
În momentul în care pui la dispoziția copilului cărți interesante, acesta se concentrează să înțeleagă cât mai bine mesajul operei. O carte bună îl menține atent timp de mai multe ore, lucru care îl poate ajuta în viitor, la un loc de munca stabil.
Având în vedere aceste beneficii ale cărților online sau fizice sau copii, este clar că micuțul dumneavoastră trebuie să petreacă câteva ore pe zi în acest fel.
Cele mai frumoase cărți pentru copii – Care sunt lecturile ideale pentru pitici?
Este normal ca un copil să nu citească cărți de psihologie sau foarte tehnice, deoarece acestea sunt ideale pentru adulții care vor să cunoască anumite lucruri. O carte foarte serioasă i-ar putea face pe prichindei să-și piardă interesul pentru lectură în mod definitiv, lucru care nu este de dorit.
Este recomandat ca cei mici să-și îndrepte atenția spre enciclopediile pentru copii, care sunt pline de informații utile, spre cărțile Usborne, spre cele de la editura Nemi sau spre cărțile ilustrate pentru copii, care sunt amuzante și captivante.
Printre cele mai bune cărți pentru copii se numără:
- Cartea “Aventurile lui Habarnam si ale prietenilor săi” – Nikolai Nosov
Aventurile lui Habarnam si ale prietenilor sai – Nikolai Nosov
Una dintre cele mai iubite si mai citite carti pentru cei mici, insotita de minunatele ilustratii color care le-au incantat copilaria celor mari. In Orasul Florilor, locuitorii sai prichindei au nume care spun totul despre talentele, ocupatiile si firile lor: Stietot, Pilula, Surubel si Piulita, Zahar Zaharescu, Limonada, Glontisor, Acuarela, Guzla, Grabila, Dondanel, Tacutul, Gogoasa, Zapacila, Posibil si Probabil. Este clar ca Habarnam nu stie nimic! Degeaba incearca sa se faca muzicant, pictor, poet, sofer de curse… Dar transformarea lui incepe sa se petreaca odata cu plecarea intr-o expeditie nemaipomenita in lumea prichindeilor, la capatul careia Habarnam stie chiar sa sI citeasca! Tu esti mare acum. Ai invatat sa citesti bine-bine de tot si nu e nimic mai amuzant decat sa te bucuri singur, cand vrei tu, unde vrei tu, de o carte de aventuri! Fii insa cu ochii in patru si nu lasa nicio clipa cartea din mana! Cand erau de varsta ta, parintii tai se dadeau in vant dupa Aventurile lui Habarnam. Traducere de Nina Gafita Ilustratii de A. Laptev
Aceasta este o carte ideală pentru copii, care conține ilustrații, pentru ca lectura să poată fi făcută într-un mod mult mai ușor și interesant. Este jucăușă, conține personaje fantastice și firul narativ este unul foarte amuzant. Habarnam nu știe nimic și încearcă degeaba să aibă anumite ocupații, deoarece nimic nu-i reușește.
- Cartea „Motanul încălțat” – scrisă de autorul Charles Perrault
Motanul incaltat – Charles Perrault
- Captivantă
- Număr mic de pagini
- Doar pentru copii foarte mici
- Necartonată
\”Motanul incaltat\”, clasica poveste a lui Charles Perrault, ilustrata de Daniel Tutunel si tradusa de Malaescu Gabriel. Fragment din cartea pentru copii \”Motanul incaltat\” de Charles Perrault \”Desi baiatul nu se bizuia prea mult pe aceste promisiuni, totusi, cum deseori observase trucurile inselatoare cu care motanul prindea sobolani si soareci, cum ar fi sa se atarne de picioarele din spate si sa se ascunda in granele macinate, ca sa ii faca sa creada ca era mort, avea oarece speranta ca motanul ii va fi de ajutor in nefericita lui situatie. Nici bine nu a primit cizmele si tolba, ca motanul a inceput sa se echipeze, spre amuzamentul tanarului sau stapan. Si-a tras cizmele destul de repede si, punand tolba pe dupa gat, a apucat sforile de la gura ei cu labele din fata si, incurajandu-si stapanul, a pornit la drum. Prima incercare pe care a facut-o motanul a fost sa intre intr-un barlog in care se aflau mai multi iepuri. A pus niste tarate si niste. patrunjel in tolba, apoi s-a intins cat era de lung, de parca era mort, sperand ca niste iepuri tineri (care inca nu stiau nimic despre trucurile lumii) vor veni in scurt timp si vor intra in tolba, ca sa manance din delicatesele puse in ea. Abia se intinsese, ca planul i-a si dat roade. Un iepure prostut s-a furisat in tolba, iar motanul a strans imediat sforile si l-a legat fara mila. Mandru de prada lui, el a dat fuga direct la palat, unde a cerut sa vorbeasca cu regele.\”
Este o poveste amuzantă, care îi poate ține pe copii în priză, astfel încât aceștia să elimine momentele de plictiseală, care pot apărea după școală. Este potrivită pentru copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 7 ani.
- Cartea „Charlie și fabrica de ciocolată” – de Roald Dahl
Charlie si Fabrica de Ciocolata
- Captivantă
- Interesantă
- Preț ridicat
- Număr mare de pagini
Este o carte destul de groasă, dar care poate fi citită într-un timp scurt, deoarece este savuroasă și plină de peripeții. Poate fi luată în considerare atât de copii de 6 ani, care pot citi cursiv, cât și de cei de 10 ani.
- Cartea „Pânza Charlottei” –scrisă de E.B. White
Panza Charlottei – E.B. White
- Ajută la dezvoltarea limbajului
- Sporește imaginația
- Necartonată
- Volum mare de pagini
Este o poveste amuzantă și tare îndrăgită de copiii cu vârstele cuprinse între 8 și 10 ani. În această carte foarte drăguță se găsește un cuplu atipic format dintr-o păienjeniță Charlott și un porcușor pe nume Wilbur.
- Cartea Pippi Șosețica- scrisă de Astrid Lindgren
Pippi Sosetica – Astrid Lindgren
- Pentru mai multe categorii de vârstă
- Contribuie la dezvoltarea personală
- Necartonată
- Nu este adresată copiilor sub 7 ani
O carte care a schimbat literatura pentru copii propunand un personaj excentric, cu o inima mare si un umor fabulos.
Cu parul rosu ca morcovul, strans in doua cozi tepene, pistruiata si cu gura pana la urechi, cu ciorapi desperecheati si cu pantofi in care ar putea incapea inca o pereche de picioare, Pippi sosetica e o aparitie remarcabila. Nu trece niciodata neobservata: pana si hotii se lasa de meserie dupa ce o intalnesc. Odata cu instalarea ei in Vila Villekulla, cu o maimutica pe umar si un cal pe veranda, viata celor din jur se schimba radical. Noii ei prieteni, Annika si Tommy, incep sa priveasca lumea prin lentila imaginatiei lui Pippi si nicio zi nu mai seamana cu alta. Carte recomandata de in cadrul proiectului Libris, \”\”. Fragment: „Pippi incepe scoala Tommy si Annika mergeau la scoala, fireste. In fiecare dirpineata, la ora opt, se luau frumos de mana si porneau spre scoala, cu manualele la subrat. La ora aceea, Pippi obisnuia sa-si tesale calul sau imbrace pe Musiu Nilsson in costumasul lui. Sau isi facea gimnastica de dimineata, adica se dadea de patruzeci si trei de ori peste cap, aterizand de fiecare data in picioare. Apoi se aseza pe masa din bucatarie, bea in tihna o cana mare de cafea si manca un sandvici cu branza. Tommy si Annika se uitau intotdeauna cu jind spre Vila Villekulla cand plecau spre scoala. Ar fi dat orice sa poata merge sa se joace cu Pippi, in loc sa stea cu orele in banca. Daca ar fi mers si Pippi cu ei, poate ca lucrurile ar fi stat altfel. – Iti dai seama ce ne-am mai distra in drum spre casa? zise Tommy. – Da, si-n drum spre scoala, spuse si Annika. Cu cat se gandeau mai mult, cu atat mai rau le parea ca Pippi nu mergea la scoala, asa ca, in cele din urma, se hotarara sa incerce sa o convinga. – Nici nu-ti inchipui ce invatatoare draguta avem! ii spuse Tommy siret lui Pippi, dupa-amiaza cand venisera la Vila Villekulla, dupa ce-si facusera temeinic lectiile, bineinteles. – Dac-ai sti ce distractiv e la scoala! ii tinu Annika isonul. As muri daca nu m-ar mai lasa sa ma duc! Asezata pe un scaunel, Pippi se spala pe picioare intr-un lighean. Nu zise nimic, ci continua sa se balaceasca, improscand cu apa in toate partile. – Si nici nu trebuie sa stam prea mult acolo, continua Tommy. Doar pana la doua. – Da, si ne dau si vacante. De Craciun, de Paste si de vara.”Pippi Șosețica este o fată roșcată, aparte, care are o viață foarte palpitantă și interesantă. Este o creație care ar putea ține în priză orice năzdrăvan, care dorește să citească ceva special.
- Cartea „Crăciunul cu Bobiță și buburuza” – de Bartos Erika
Craciunul cu Bobita si Buburuza
- Captivantă
- Amuzantă
- Ideală doar pentru copiii mici
- Preț ridicat
Dacă până acum au fost prezentate doar cărți pentru copii mai mari, a venit timpul să luați în vedere și una pentru piticii cu vârste cuprinse între 4 și 6 ani. Această operă prezintă situații foarte jucăușe, ideale pentru micuții cu vârste fragede, care au nevoie să-și hrănească imaginația cu astfel de povești minunate.
Bobiță și Buburuza este un set de cărți ieftine pentru copii, care prezintă anumite întâmplări fantastice. În prima carte melcul Bobiță o cunoaște pe Buburuză și începe să se certe cu aceasta pentru o cireașă. La final, cei doi devin prieteni buni. În a doua carte, Bobiță încearcă din răsputeri să se urce pe un curcubeu, însă nu reușește.
- Setul de cărți „Hoinari prin anotimpuri” – de Rotraut Susanne Berner
Hoinari prin anotimpuri. Primavara
- Set complet pe anotimpuri
- Număr mic de pagini
- Preț ridicat
- Ideală doar pentru copiii foarte mici
Acest set de cărți pune la încercare creativitate și imaginația copiilor. Este o carte în care în fiecare pagină se schimbă radical decorul, iar pe tot parcursul firului narativ pleacă și revin personaje în mod constant. Rotraut Susanne Berner este una dintre cele mai cunoscute autoare de cărți pentru copii. Acest set este adresat copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 6 ani.
Pe lângă acestea, în funcție de preferințele copilului, mai poate fi luată în considerare și Biblia copiilor, colecția Disney clasic sau cărți despre astronomie, de exemplu. Cu alte cuvinte, în momentul în care plecați în căutarea cărții perfecte pentru cel mic, este stringent ca acesta să-și dea cu părerea și ca dorințele acestuia să conteze cu adevărat în procesul de cumpărare. Doar în felul acesta, micuțul poate fi bucuros să citească.
Cărți pentru copii – Cât trebuie să citească un micuț pe zi?
Copiilor trebuie să le fie indusă plăcerea de a citi, prin prezentarea avantajelor și prin exemplul propriu. Astfel, nu este indicat să vă obligați micuțul să citească, prin impunerea unui program de lectură. Este mult mai recomandat să îi arătați că cititul nu este de rău pe cât pare. Doar în felul acesta, micuțul va citi din plăcere.
Astfel, pentru început este bine dacă copilul citește măcar o dată pe săptămână câteva ore. După ce acesta se învață cu lectura, veți vedea că va veni de la sine voința și dorința de a citi o carte preferată.
Prin urmare, nu există o limită anume de ore pe care copilul dumneavoastră trebuie să o petreacă în acest fel. Bucurați-vă dacă acesta lecturează și doar o oră pe zi, deoarece este suficient pentru un micuț cu vârsta de până la 13 ani.
Cele mai bune cărți – Ghid de cumpărături și recenzii
Dar motan știe
- Număr mic de pagini
- Captează atenția
- Preț ridicat
- Potrivită doar până la 8 ani
O carte ideală pentru timpul liber, pentru weekendurile ploioase sau pentru momentele relaxante de după școală. Potrivită copiilor cu vârste de până la 8 ani.
Te rog, multumesc, te iubesc! – Ioana Chicet-Macoveiciuc
- Educativă
- Potrivită pentru copii
- Ideală doar până la 7 ani
- Preț ridicat
O carte foarte educativă, cu ajutorul căreia copiii cu vârste foarte mici învață bunele maniere, necesare în societate.
Tortul de clatite – Sven Nordqvist
- Ideală pentru mai multe vârste
- Poveste interesantă
- Necartonată
- Potrivită doar până la vârsta de 10 ani
In suedia si peste tot in lume, seria „Pettson si Findus” e un adevarat fenomen. Oricine a auzit de batranul fermier Pettson si de tovarasul sau, motanul Findus cel vorbaret.
In primul volum al seriei, Tortul de clatite, minunat ilustrat, lui Findus ii place sa-si sarbatoreasca ziua de nastere. Dar nu o data, ci de trei ori pe an! Nicio aniversare insa nu e completa fara tortul de clatite facut de stapanul sau, Pettson. Iar pentru asta, Pettson are nevoie de oua, faina si lapte. Dar faina s-a terminat, asa ca Pettson trebuie sa dea o fuga cu bicicleta la pravalie. Numai ca roata bicicletei trebuie umflata cu pompa care e inchisa in atelier, cheia nu e nicaieri… si asa mai departe! Totul se transforma intr-o aventura incredibila si plina de haz, la finalul careia cei doi prieteni pot savura tortul cu clatite mult asteptat.Aceasta este o carte savuroasă, care captează atenția oricărui copil. Poate fi parcursă foarte ușor, deoarece are un număr mic de pagini.
Disney – Povesti de aur. Cele mai frumoase povesti cu animale
- Foarte interesantă
- Iubită de toți copiii
- Preț ridicat
- Adresată unei categorii largi de vârstă
Conține foarte multe povești interesante cu personaje populare, din desene animate, iubite de micuți. Acest lucru face ca prichindeii să adore această carte.
Țineți cont de aceste recomandări, deoarece acestea au mare succes la copii.