Cel mai bun termostat pentru centrală 2023 – Păreri, sfaturi și recomandări

Majoritatea caselor din prezent dispun de centrală termică, care reprezintă o soluție foarte eficientă, confortabilă și rapidă de încălzire a unei locuințe.  Cu toate acestea, dacă centrala nu este folosită ca la carte, aceasta poate consuma foarte mult curent electric, lucru care nu este de dorit. De aceea, pentru a avea un consum minim de energie este recomandat să aveți în casă un termostat. 

cel mai bun termostat pentru centrala

Termostatul pentru centrală oferă numeroase modalități de setare și programare a temperaturii din casă, motiv pentru care trebuie neapărat să achiziționați acest tip de produs, dacă vă doriți confort maxim. 

Citiți în continuare articolul, pentru a afla care sunt criteriile de selecție ale celui mai bun termostat pentru centrală de pe piață. 

Tipuri de termostate pentru centrală

 • Termostat mecanic pentru centrală

Termostatul mecanic reprezintă o variantă accesibilă a acestui produs, însă dotările acestuia sunt limitate. Cu alte cuvinte, acest tip de termostat permite doar reglarea manuală a temperaturii din casă. 

Aceasta reprezintă cea mai ieftină variantă, însă implicarea dumneavoastră în reglarea temperaturii din casă este una destul de mare, fiindcă este necesar să opriți încălzirea în mod manual, de îndată ce se atinge temperatura dorită. 

 • Termostat electric pentru centrală

Termostatul care contribuie substanțial la economisirea energiei electrice este cel programabil sau electric. Chiar dacă costul de achiziție al acestuia este un pic mai ridicat, față de termostatul mecanic, acesta oferă opțiuni extinse de reglaj, lucru care aduce un confort sporit. 

Acest tip de termostat permite programarea, astfel încât centrala să ofere căldură în casă la anumite ore stabilite de către dumneavoastră. Astfel, cu această variantă de termostat puteți găsi casa încălzită în momentele în care vă întoarceți de la birou. 

Cel mai mare avantaj ala cestui tip de termostat constă în faptul că acesta are puterea de a oprit funcționarea centralei, imediat ce temperatura a ajuns la pragul dorit, setat. În acest fel, se pot înregistra economii considerabile la consumul de energie electrică. 

Termostat pentru centrală cu programare a temperaturii

Termostat inteligent PNI CT36, WiFi, Histerezis 0.2 grade C, Control centrala termica, Programare control temperatura, Display (Alb)

(4 reviews)
 • Calitativ
 • Rezistent
 • Necesită montare
 • Preț ridicat
Scurta descriere

Usor de controlat   Cu ajutoarul aplicatie Tuya Smart, veti sti in orice moment temperatura din locuinta ta sau la fel de simplu vei putea controla cu ajutorul aplicatiei Tuya Smart termostatul PNI CT36 direct de la serviciu sau din alte zone unde te afli.   Aplicatia este compatibila cu iOS (minim v9) sau Android (minim v4.2).   Important, routerul Wifi trebuie sa functioneze in 2.4 GHz     Design modern si confort termic mai bun   Cu un design care se incadreaza perfect in orice cadru din locuinta ta, cu un ecran mare si iluminat cu ilustratii care te vor ajuta la reglarea temperaturii pentru un confort cat mai bun in locuinta sau la birou.   In plus fata de modelul CT35, termostat inteligent PNI CT36 are histerezis mai mic de 0.2 grade Celsius   Histerezis mic la termostat determina o diferenta mai mica intre temperatura maxima si minima din casa, deci un confort temic mai bun.     Dimensiuni si locul de amplasare   Termostatul inteligent PNI CT36 vine in pachet cu elemente de montaj pe perete sau cu suport pentru masa. Unitatea centrala si ea are incluse in pachet elementele necesare pentru prindere pe perete.   Programarea controlului temperaturii    Cu functia antifreeze, puteti lasa linistit centrala in seama termostatului inteligent PNI CT36.    O varietate de moduri de lucru pot fi comutate dupa bunul plac, temperatura constanta, programare zilnica, programare saptamanala; Programarea se poate face zilnic.   Include functia OWD, astfel cand modul de detectie geam/usa deschis (OWD) este activat in setarile avansate, sistemul va opri automat incalzirea daca se inregistreaza o scadere brusca a temperaturii (2° C in 15 minute mod implicit).         Imperechere   1. Apasati lung butonul de pe receptor pana cand ledul 1 clipeste repede   2. Opriti controlerul si apasati butonul meniu pana cand codul apare pe ecran, apoi apasati din nou butonul meniu   3. Asteptati ca LED 1 inceteaza sa clipeasca.   Acum asocierea s-a terminat.

Criteriile de selecție ale celui mai bun termostat pentru centrală

 • Sistemul de încălzire 

În momentul în care plecați în căutarea termostatului ideal, trebuie neapărat să țineți cont de sistemul de încălzire pe care îl aveți în casă. Nu trebuie să vă faceți griji, fiindcă piața este plină de variante de termostate pentru fiecare tip de sistem de încălzire în parte. Astfel, puteți găsi atât termostate pentru centrală cu gaz, cât și termostat pentru centrală pe lemne. 

 • Tipul de montaj al termostatului pentru centrală

Există două tipuri de termostate, clasificate în funcție de tipul de montare: bimetal de contact și termostat cu imersie. 

În cazul în care vreți doar să controlați temperatura din interiorul casei, atunci este recomandat să alegeți modelul simplu, de contact, care este și foarte ușor de montat. 

Dacă doriți să controlați o anumită temperatură într-o zonă restrânsă din încăpere sau din casă, atunci aveți nevoie de termostatul cu imersie. Acest tip de termostat poate controla și temperatura apei. 

Dezavantajul termostatului cu imersie, chiar dacă este mult mai performant și mai bun decât cel de contact, constă în sistemul de montare, care este destul de complex și dificil. 

 • Termostat pentru centrală cu fir sau fără fir

Există pe piață atât termostate cu fir, cât și fără fir, care funcționează pe bază de semnal wireless. Cele mai bune sunt cele din urmă. 

Cu toate acestea, dacă aveți o centrală clasică și nu doriți să aveți cheltuieli suplimentare, atunci un termostat cu fir este tot ceea ce vă trebuie. Chiar dacă acesta poate fi ușor incomod, fiindcă trebuie să mergeți mereu în camera unde este situată centrala, pentru a seta temperatura, reprezintă o opțiune ieftină și bună. 

Termostatul fără fir este mult mai performant și oferă un confort sporit utilizatorilor. Acest model permite controlarea de la distanță, datorită semnalului Wi-Fi. Astfel, dacă vă este frig în momentul în care vă băgați în pat, la somn, puteți modifica temperatura din aceeași poziție, mai ales dacă dacă amplasați termostatul pe noptieră. 

În plus, majoritatea termostatelor fără fir permit controlarea de la distanță prin intermediul telefonului sau a tabletei. Astfel, puteți modifica temperatura din interiorul căminului, chiar de la locul de muncă. 

 • Sensibilitatea termostatului pentru centrală

Sensibilitatea termostatului centralei termice face referire la acuratețea cu care produsul poate citi temperatura din casă. În mod general, sensibilitatea de până la 1 grad Celsius  este una ideală. 

 • Funcțiile celui mai bun termostat pentru centrală

 • Baterii – Majoritatea termostatelor funcționează pe bază de baterii. Este recomandat să alegeți un model care poate funcționa cu ajutorul unor baterii ieftine, astfel încât întreținerea să fie una cât mai mică. 
 • Panou de control digital – Permite setarea rapidă și eficientă a programelor dorite. 
 • Timer – Este ideal pentru realizarea unui program de funcționare a centralei, astfel încât să existe economii la utilități considerabile, însă mult confort termic în casă. 

Cele mai bune termostate pentru centrală – Ghid de cumpărături și recenzii

Cel mai bun termostat pentru centrală cu WI-Fi

Termostat inteligent PNI CT400 , WiFi, Control centrala termica, Control doua zone, Display (Alb)

 • Calitativ
 • Durabil
 • Preț ridicat
 • Necesită montare
Scurta descriere

Control doua zone   Termostatul inteligent PNI CT400 a fost creat pentru a oferi clientilor un plus de confort acasa, la birou sau in alte incinte, oferind posibilitatea de a monitoriza si de a controla sistemul de incalzire, fie automat programand pe perioade orare in fiecare zi a saptamanii, fie manual, de la distanta, oricand si de oriunde prin intermediul Internetului si a aplicatiei dedicate pentru smartphone Tuya Smart (Android / iOS). Pachetul include doua unitati de control (emitator) care permit controlul si monitorizarea temperaturii in doua spatii distincte. PNI CT400 este compatibil cu toate centralele termice prevazute cu intrare pentru termostat compatibil cu releu NO fara potential.     Functie detectie geam deschis   Cand modul de detectie “geam deschis“ (OWD) este activat din setarile avansate, sistemul va opri automat incalzirea daca se inregistreaza o scadere brusca a temperaturii (2°C in 15 minute in mod implicit) iar pe ecran va aparea simbolul dedicat. Aceasta functie este utila cand se deschide geamul pentru a aerisi, fara sa se opreasca incalzirea. Aparatul va reveni la modul de functionare anterior dupa 30 de minute, iar simbolul va disparea de pe ecran. Orice alta apasare de buton in perioada de 30 de minute va opri functia, aducand sistemul la modul programat de functionare.     Programare zilnica pe 4 perioade orare   Pentru un confort ridicat puteti programa 4 perioade orare in fiecare zi de luni pana Duminica. Astfel puteti avea programe diferite in fiecar zi, in functie de ora de plecare sau de sosire acasa.  Exemplu de 4 perioade orare intr-o zi:  ora 06:00 – 23 grade  ora 08:00 – 22 grade  ora 17:00 – 23 grade   ora 23:00 – 22 grade   Functia este disponibila atat din termostat cat si din aplicatia dedicata de pe telefonul mobil.

Cel mai bun termostat pentru centrală pe gaz

Termostat Smart Tellur WiFi, pentru centrala cu Gaz, Universal, Aplicatie (Alb)

(3 reviews)
 • Calitativ
 • Durabil
 • Necesită montare
 • Doar pentru centrale pe gaz
Scurta descriere

Operare intuitiva   Termostat WiFi inteligent, cu display LCD de 3.7’\’, interfata intuitiva si butoante tactile pentru un control rapid.   Conectivitate WiFi   Termostatul functioneaza doar cu o conexiune WiFi 2.4GHz si aplicatia Tellur Smart. Fara hub central sau abonamente suplimentare. Aplicatia Tellur Smart este gratuita in Google Play si App Store si suporta pana la 150 de dispozitive conectate.     Control vocal si de la distanta   Controleaza termostatul WiFi de oriunde prin intermediul aplicatiei Tellur Smart. Acasa, integreaza termostatul cu asistentii virtuali Google sau Amazon Alexa si controleaza-l vocal.   Functii inteligente si de siguranta   Cu functia Programe pe 7 zile, ai 4 programe diferite pe fiecare zi a saptamanii, cu intervale de timp si temperaturi diferite pentru fiecare program; Functia Detectare Fereastra Deschisa opreste automat incalzirea cand detecteaza o scadere brusca a temperaturii camerei; Protectia la inghet mentine temperatura camerei la o valoare predefinita; Functia Protectie copii blocheaza butoanele termostatului pentru a-i securiza setarile.

Scenarii smart si de automatizare 

Un scenariu de automatizare executa comenzi automat, pe baza unor conditii specifice. Spre exemplu, daca afara ninge, termostatul poate seta automat temperatura la 24°C. Cu un scenariu smart, poti controla mai multe dispozitive simultan, cu o singura comanda manuala sau vocala.  
Spune-ti parerea

Comentariul tau

Login/Register access is temporary disabled