Majoritatea caselor din prezent dispun de centrală termică, care reprezintă o soluție foarte eficientă, confortabilă și rapidă de încălzire a unei locuințe. Cu toate acestea, dacă centrala nu este folosită ca la carte, aceasta poate consuma foarte mult curent electric, lucru care nu este de dorit. De aceea, pentru a avea un consum minim de energie este recomandat să aveți în casă un termostat.
Termostatul pentru centrală oferă numeroase modalități de setare și programare a temperaturii din casă, motiv pentru care trebuie neapărat să achiziționați acest tip de produs, dacă vă doriți confort maxim.
Citiți în continuare articolul, pentru a afla care sunt criteriile de selecție ale celui mai bun termostat pentru centrală de pe piață.
Tipuri de termostate pentru centrală
Termostat mecanic pentru centrală
Termostatul mecanic reprezintă o variantă accesibilă a acestui produs, însă dotările acestuia sunt limitate. Cu alte cuvinte, acest tip de termostat permite doar reglarea manuală a temperaturii din casă.
Aceasta reprezintă cea mai ieftină variantă, însă implicarea dumneavoastră în reglarea temperaturii din casă este una destul de mare, fiindcă este necesar să opriți încălzirea în mod manual, de îndată ce se atinge temperatura dorită.
Termostat electric pentru centrală
Termostatul care contribuie substanțial la economisirea energiei electrice este cel programabil sau electric. Chiar dacă costul de achiziție al acestuia este un pic mai ridicat, față de termostatul mecanic, acesta oferă opțiuni extinse de reglaj, lucru care aduce un confort sporit.
Acest tip de termostat permite programarea, astfel încât centrala să ofere căldură în casă la anumite ore stabilite de către dumneavoastră. Astfel, cu această variantă de termostat puteți găsi casa încălzită în momentele în care vă întoarceți de la birou.
Cel mai mare avantaj ala cestui tip de termostat constă în faptul că acesta are puterea de a oprit funcționarea centralei, imediat ce temperatura a ajuns la pragul dorit, setat. În acest fel, se pot înregistra economii considerabile la consumul de energie electrică.
Termostat inteligent PNI CT36, WiFi, Histerezis 0.2 grade C, Control centrala termica, Programare control temperatura, Display (Alb)
- Calitativ
- Rezistent
- Necesită montare
- Preț ridicat
Criteriile de selecție ale celui mai bun termostat pentru centrală
Sistemul de încălzire
În momentul în care plecați în căutarea termostatului ideal, trebuie neapărat să țineți cont de sistemul de încălzire pe care îl aveți în casă. Nu trebuie să vă faceți griji, fiindcă piața este plină de variante de termostate pentru fiecare tip de sistem de încălzire în parte. Astfel, puteți găsi atât termostate pentru centrală cu gaz, cât și termostat pentru centrală pe lemne.
Tipul de montaj al termostatului pentru centrală
Există două tipuri de termostate, clasificate în funcție de tipul de montare: bimetal de contact și termostat cu imersie.
În cazul în care vreți doar să controlați temperatura din interiorul casei, atunci este recomandat să alegeți modelul simplu, de contact, care este și foarte ușor de montat.
Dacă doriți să controlați o anumită temperatură într-o zonă restrânsă din încăpere sau din casă, atunci aveți nevoie de termostatul cu imersie. Acest tip de termostat poate controla și temperatura apei.
Dezavantajul termostatului cu imersie, chiar dacă este mult mai performant și mai bun decât cel de contact, constă în sistemul de montare, care este destul de complex și dificil.
Termostat pentru centrală cu fir sau fără fir
Există pe piață atât termostate cu fir, cât și fără fir, care funcționează pe bază de semnal wireless. Cele mai bune sunt cele din urmă.
Cu toate acestea, dacă aveți o centrală clasică și nu doriți să aveți cheltuieli suplimentare, atunci un termostat cu fir este tot ceea ce vă trebuie. Chiar dacă acesta poate fi ușor incomod, fiindcă trebuie să mergeți mereu în camera unde este situată centrala, pentru a seta temperatura, reprezintă o opțiune ieftină și bună.
Termostatul fără fir este mult mai performant și oferă un confort sporit utilizatorilor. Acest model permite controlarea de la distanță, datorită semnalului Wi-Fi. Astfel, dacă vă este frig în momentul în care vă băgați în pat, la somn, puteți modifica temperatura din aceeași poziție, mai ales dacă dacă amplasați termostatul pe noptieră.
În plus, majoritatea termostatelor fără fir permit controlarea de la distanță prin intermediul telefonului sau a tabletei. Astfel, puteți modifica temperatura din interiorul căminului, chiar de la locul de muncă.
Sensibilitatea termostatului pentru centrală
Sensibilitatea termostatului centralei termice face referire la acuratețea cu care produsul poate citi temperatura din casă. În mod general, sensibilitatea de până la 1 grad Celsius este una ideală.
Funcțiile celui mai bun termostat pentru centrală
- Baterii – Majoritatea termostatelor funcționează pe bază de baterii. Este recomandat să alegeți un model care poate funcționa cu ajutorul unor baterii ieftine, astfel încât întreținerea să fie una cât mai mică.
- Panou de control digital – Permite setarea rapidă și eficientă a programelor dorite.
- Timer – Este ideal pentru realizarea unui program de funcționare a centralei, astfel încât să existe economii la utilități considerabile, însă mult confort termic în casă.
Cele mai bune termostate pentru centrală – Ghid de cumpărături și recenzii
Termostat inteligent PNI CT400 , WiFi, Control centrala termica, Control doua zone, Display (Alb)
- Calitativ
- Durabil
- Preț ridicat
- Necesită montare
Termostat Smart Tellur WiFi, pentru centrala cu Gaz, Universal, Aplicatie (Alb)
- Calitativ
- Durabil
- Necesită montare
- Doar pentru centrale pe gaz
Scenarii smart si de automatizare
Un scenariu de automatizare executa comenzi automat, pe baza unor conditii specifice. Spre exemplu, daca afara ninge, termostatul poate seta automat temperatura la 24°C. Cu un scenariu smart, poti controla mai multe dispozitive simultan, cu o singura comanda manuala sau vocala.