
Detectoarele de fum sunt dispozitive concepute pentru a detecta prezența focului în interiorul clădirilor sau caselor. Când începe un incendiu, se formează fum care generează o serie de particule asemănătoare norului care rămân suspendate în aer. Detectoarele de fum sunt capabile să identifice aceste particule și alte gaze cu senzorii lor și să emită sunete de avertizare puternice.
Pentru a putea alege cel mai potrivit detector de fum, ar trebui să țineți cont de o serie de factori fundamentali. Pentru a vă facilita selecția, am căutat cele mai bune detectoare de fum de pe piața. Pentru a face acest lucru, am analizat și revizuit studii asupra detectoarelor de fum și am rezumat toate informațiile din acest ghid.
Detector monoxid de carbon EN50291 Konig, 85 dB, LCD
Detector de fum pentru sisteme de alarma wireless
Fapte cheie
- Este vitală instalarea și întreținerea corectă a detectoarelor de fum. Ambele situații – instalarea corespunzătoare și întreținerea corespunzătoare – vă pot salva viața în caz de incendiu. Din fericire, acest echipament este destul de ieftin și este foarte ușor de instalat.
- Cele mai moderne dispozitive de pe piață din ziua de azi, au funcții de comunicare care facilitează comunicarea între mai multe dispozitive. Cu alte cuvinte, dispozitivele pot comunica între ele pentru a oferi o protecție și mai mare în toată casa ta.
- Detectoarele de fum sunt foarte importante, mai ales în orele de somn. Dacă un incendiu la domiciliu începe în timpul nopții, aceste dispozitive vă vor avertiza familia și vă pot salva viața. Aceste alarme sunt special concepute pentru a trezi întreaga casă, ceea ce este o funcție foarte importantă în prevenirea accidentelor sau a decesului.
Selecția noastră: cei mai buni detectori de fum de pe piața
Când vine vorba de siguranța dvs. și a celor din jur, este important să aveți toate instrumentele și tehnologia care vă oferă liniște sufletească. Pentru a evita accidentele provocate de incendii în casa ta, este mai bine să instalați detectoare de fum. Pentru a vă facilita alegerea și achiziționarea unui nou detector de fum, am selectat cele mai bune modele de pe piața pentru dvs.
Nr. 1: Konig
Detector monoxid de carbon EN50291 Konig, 85 dB, LCD
Alarma Konig oferă senzori pentru a detecta atât fumul cât și monoxidul de carbon într-un singur dispozitiv. Un senzor fotoelectric detectează fumul produs cel mai adesea prin incendii aprinse și reduce la minimum alarmele false de la gătitul fumului sau al aburului de duș.
Senzorul avansat de electrochimie CO detectează scurgeri de monoxid de carbon din mai multe surse, cum ar fi aparate defecte de ardere a combustibilului, coșuri de fum blocate și generatoare care circulă în interiorul sau prea aproape de locuințe. O sirena tare, de 85 de decibeli, te avertizeaza asupra amenintarii; Sunetele de alarmă unice și indicatoarele de pe fața ei disting o avertizare de fum de un avertisment cu monoxid de carbon.
Acest detector de monoxid de carbon și fum este funcționat cu baterie, deci nu aveți nevoie de electrician pentru instalare.
Nr. 2: KR-SD05
Detector de fum pentru sisteme de alarma wireless
KR-SD05 este un detector de fum fotoelectric, wireless, compatibil cu sistemele de alarma wireless KERUI. Acesta foloseste o tehnologie avansata pentru a identifica particulele de fum din mediul incojurator. Atunci cand fumul este detectat, acesta va transmite un semnal catre centrala de alarma care va alerta instantaneu utilizatorul pentru a lua masuri inca din faza timpurie a incendiului, minimizand astfel daunele. Detectorul are un aspect placut, putand fi instalat cu usurinta in diverse tipuri de incaperi. Conectarea cu centrala de alarma este extrem de facila, fiind nevoie doar de apasarea butonului de test cand unitatea centrala este in modul de adaugare senzori. Echipamentul este destinat instalarii in locuinte, magazine, birouri, depozite etc.
Nr. 3: iUni SpyCam D100
Detector de fum cu Camera Spion iUni SpyCam D100
Detectorul de fum cu camera spion este un produs consacrat pe piata echipamentelor spion, succesul sau datorandu-se faptului ca, pe langa functia de detector de fum, poate surprinde imagini inedite din incaperea unde este instalat. Prin intermediul microcamerei ascunse, puteti inregistra audio-video, obtinand astfel dovezile pe care le doriti. De asemenea puteti realiza fotografii sau doar inregistrari audio.
Daca ai nevoie de un echipament care sa indeplineasca cu succes nu doar functia de detector e fum, ci si de monitorizare, ai posibilitatea sa achizitionezi un model Uni SpyCam D100. Vrei s vezi cu ce se indeletniceste bona toata ziua, sau cat de eficienta este menajera ? acesta este echipamentul potrivit pentru tine, caci pe langa faptul ca iti mentine locuinta in siguranta, surprinde si imagini din incapere.
Calitatea inregistrarii este una superioara, senzorul de miscare permitand activarea automata a inregistrarii atunci cand se sesizeaza o miscare pe o raza de 6 metri. Telecomanda iti permite sa il controlezi de la distanta, iar autonomia de inregistrare este data de dimensiunile cardului pe care il vei monta. In plus, nimeni nu va sti ca dispozitivul are alte functii, nu cea de siguranta!
In pachet vei gasi aparatul propriu-zis, telecomanda, cablul USB si manualul de utilizare. Il poti folosi atat pentru inregistrare video cat si pentru fotografii sau ca reportofon. Daca doresti ca senzorul de miscare sa fie functional, el trebuie activat. Descarcarea inregistrarilor se face prin conectarea la PC prin intermediul cablului USB ; incarcarea produsului se face la fel, cu ajutorul portului USB.
Ghid pentru cumpărături: tot ceea ce trebuie să știți despre detectoarele de fum
Detectoarele de fum sunt simple, ușor de instalat, foarte economice și, cel mai bine, concepute pentru a salva vieți. Multe accidente grave care se pot întâmpla în casă, sunt legate de incendiu. Alegerea detectorului de fum potrivit pentru casa dvs. poate fi destul de complicată, deoarece există atât de multe mărci și modele pe piață. Pentru a vă ajuta cu procesul de selecție, am răspuns la unele dintre cele mai frecvente întrebări pe care le au cumpărătorii.
Ce este un detector de fum?
Un detector de fum este un sistem de alarmă care detectează prezența fumului în aer și emite un semnal acustic care avertizează asupra pericolului de incendiu într-o casă sau clădire. Există două tipuri de metode de detectare utilizate de detectoarele de fum: detectoarele ionice și detectoarele optice. Ambele sunt sensibile la fumurile de ardere, dar detectoarele ionice sunt mai sensibile decât detectoarele optice.
Când detectoarele de incendiu sunt conectate la un sistem centralizat sau la un centru de alarmă monitorizat, acestea sunt numite „detectoare de fum”. Pe de altă parte, un dispozitiv individual care este alimentat de baterii și acționează independent se numește alarmă de fum.

Care sunt reglementările privind detectoarele de fum?
Există diferite reglementări privind detectoarele de fum în casele romanilor. În general, este obligatorie instalarea acestor dispozitive în toate clădirile sau locuințele rezidențiale și este obligatoriu să efectuați întreținerea regulată a acestor dispozitive. Este posibil ca proprietarii proprietăților de închiriere să mențină detectoarele de fum, dar este întotdeauna recomandat ca dispozitivele să fie inspectate periodic de către un specialist specializat în conformitate.
Care este standardul internațional pentru detectoarele de fum?
Standardul de calitate utilizat pentru fabricarea internațională a detectoarelor de fum este ISO 7240-7. În Statele Unite, acestea sunt fabricate folosind UL268. În Uniunea Europeană, detectorul de fum este fabricat după standardul de fabricație EN 54 partea 7, elaborat de Comitetul European de Standardizare (CEN).
Ce tipuri de detectoare de fum sunt disponibile?
Există o varietate de detectoare de fum pe piață. După cum am văzut, detectoarele de fum pot fi, în general, împărțite în detectoare optice (așa cum se numesc detectoare foto-electrice) sau detectoare ionice. Totuși, aceasta este o diviziune oarecum largă. De fapt, există multe alte tipuri de detectoare care sunt întâlnite frecvent pe piață în aceste zile.
Mai jos este prezentat un tabel cu diferitele tipuri de detectoare de fum de pe piață și diferitele caracteristici ale acestora.
Tip | Funcţie | Aplicații | Avantaje | Dezavantaje |
---|---|---|---|---|
Optic | Ele lucrează prin detectarea obstrucției optice a fumului. | Alarma este activată atunci când fumul acoperă senzorul. | Este detectorul de fum cel mai des utilizat în casele rezidențiale. Detectoarele optice sunt foarte economice, ușor de instalat și necesită puțină întreținere. | Acestea detectează incendii, dar nu detectează gaze. |
Fascicul fotoelectric | Fumul ascunde fasciculul proiectat și declanșează alarma. | Folosit în încăperi mari cu tavane înalte sau spații mari de până la 1400m2. | Detectează foarte repede focul și este un dispozitiv ușor de instalat. | Au dificultăți de funcționare în spațiile cu aer condiționat. |
Fasciculă reflectată | Fumul intră într-un compartiment din interiorul dispozitivului unde este reflectat un fascicul pentru a activa alarma. | Detectarea incendiilor latente sau cu ardere lentă. Potrivit pentru calculatoare sau depozite de date. | Autoreglarea și mai rezistentă la curenții de aer decât detectoarele ionice. | Acestea nu detectează fum negru, deoarece nu împrăștie lumina. |
Detectoare ionice | Ele funcționează pe baza reducerii fluxului de curent electric format din molecule ionizate de O2 și N2 atunci când fumul pătrunde în dispozitiv. | Utilizare industrială și pentru incendii latente. | Stabil în timpul variațiilor de presiune. | Sunt mai scumpe decât alți detectori. Acestea sunt supuse reglementărilor IMO privind aprobarea dispozitivelor radioactive. |
Podul de rezistență | Pe baza principiului punții de rezistență. Alarma este activată în prezența particulelor de fum și a umidității pe o rețea cu podul electric. Particulele cresc conductivitatea și activează alarma. | Folosit în principal ca detector de monoxid de carbon. | Reacționează rapid la prezența oricărui gaz. | Alarma poate fi declanșată la scurgerile de vapori de apă și sunt excesiv de sensibile. |
Detectoare prin analiză de probă | O pompă de extracție aspiră o probă de aer și o analizează pentru prezența fumului. | Folosit în depozitele de transport. | Nu au avantaje, deci nu mai sunt folosite. | Nu sunt recomandate și costisitoare de instalat. |
Semiconductor Taguchi | Lucrează cu ajutorul unui cristal semiconductor cu rezistențe de încălzire. | Modele experimentale | Ieftin | Nu diferențiaza între gaze, vapori și fum. |
Ce este un terț sau certificat de laborator independent?
Toate produsele de detectare a fumului și a incendiilor trebuie să fie aprobate de un laborator independent (un terț) care certifică siguranța și calitatea minimă a dispozitivului, deoarece este conceput pentru a salva vieți. Certificatul terț asigură că producătorul îndeplinește cerințele minime de fabricație.
În cadrul certificării, este necesar să se demonstreze nu numai calitatea echipamentelor, dar că compania producătoare are un plan de management care să se asigure că toate produsele fabricate sunt de calitate egală. Când cumpărați detectorul de fum, ar trebui să verificați dacă are aprobările independente necesare.
Care sunt principiile de bază ale instalării detectorului de fum?
Este comun ca un detector de fum să fie instalat în bucătărie, însă acest lucru poate fi adesea contraproductiv, deoarece acesta va fi activat frecvent de fum atunci când gătești. Cel mai bine este să instalați un detector de fum undeva în afara bucătăriei, de preferință între bucătărie și sufragerie, pe tavan și centrat, pentru a putea funcționa corect.
Pentru a vă ajuta să înțelegeți mai bine unde și cum să instalați detectorul de fum, am creat această listă cu câteva dintre principiile de bază ale instalării pentru a vă ghida:
- Dacă temperatura plafonului este peste 100 de grade, alegeți un model aprobat pentru temperaturi mai ridicate. În caz contrar, acesta va fi declanșat continuu de căldură.
- Evitați instalarea detectorului de fum în bucătărie, deoarece fumul de gătit va declanșa alarma, provocând false alarme.
- Nu instalați detectorul într-un loc cu vibrații puternice.
- Efectul umidității poate afecta funcționarea, ca atare, nu o instalați în colțuri sau locuri umede.
- Se recomandă instalarea unui detector de fum la fiecare 60 de metri pătrați.
- Dacă plafoanele sunt înalte, ar trebui instalate mai multe detectoare la diferite înălțimi. Acest lucru este făcut pentru a contracara efectul „con de fum”.
Ce întreținere necesită un detector de fum?
Sistemele de detectare a incendiilor necesită o întreținere adecvată pentru a asigura funcționarea corectă. Detectoarele optice necesită mai multă grijă decât restul, deoarece camera cu două dispozitive optice trebuie menținută curată în permanență.
Este important să curățați bine detectoarele de fum, deoarece acestea pot fi deteriorate de acumularea de praf, umiditate și murdărie în timp. Dacă acestea devin excesiv de murdare, alarma poate fi declanșată inutil. Întreținerea bateriilor este, de asemenea, un alt factor important. Pentru a verifica bateriile, butoanele de testare sunt adesea incluse pe dispozitive pentru a facilita aflarea stării bateriei.
Care sunt dezavantajele unui detector de fum?
Detectoarele de fum au puține dezavantaje. Desigur, sunt dispozitive care vă pot salva viața, cu toate acestea, la modele de proastă calitate, pot apărea frecvent „alarme false”. Fumul din bucătărie, o țigară sau chiar aburi din baie pot declanșa detectorul, ceea ce poate deveni foarte enervant pentru toată lumea din casă.
Alarme false false pot apărea din cauza calității precare a detectorului, dar și din cauza instalării necorespunzătoare. Un alt dezavantaj poate fi procesul de instalare, deoarece unele modele oferă tot materialul necesar pentru instalarea corectă a dispozitivului, în timp ce altele nu. Bateriile pot fi, de asemenea, o problemă, mai ales dacă nu durează mult sau dacă necesită verificări continue.

Unde ar trebui să localizez un detector de fum?
Dimensiunea casei sau a încăperii în care se va afla detectorul va fi aspectul principal pentru a determina numărul de dispozitive necesare împreună cu alți câțiva factori. Doar profesioniști instruiți pot instala unele modele de detector de fum și nu ar trebui să fie instalate surse electrice apropiate.
Iată o listă cu câteva sfaturi despre unde și cum ar trebui să instalați detectorul de fum:
- Detectoare de fum aprobate . În primul rând, am dori să subliniem că ar trebui să cumpărați doar detectoare de fum aprobate.
- Electrician . Sistemele de alarmă conectate la rețea trebuie instalate de un electrician autorizat.
- Cel mai bun loc de instalare este centrul tavanului . Motivul pentru aceasta este că în colțurile camerelor, aerul nu circulă bine.
- Spațiu între obiecte de uz casnic . Cel puțin, ar trebui să se lase 12 cm (in) de separare între detector și orice obiect decorativ de uz casnic, cum ar fi o armătură.
- Evitați alarmele false : nu este recomandat să puneți un detector de fum în bucătărie. În schimb, utilizați detectoare de temperatură, care detectează creșteri bruște ale căldurii și avertizează asupra riscului de incendiu.
- În fiecare cameră trebuie instalat un detector de fum : Acest lucru asigură că toți locuitorii sunt avertizați cu privire la un incendiu rapid.
- Ferește-te de electrocasnice : Nu așezați un detector de fum lângă aparatele electrice sau unitățile de climatizare.
Ce ar trebui să caut la detector de fum?
În funcție de calitatea și prețul unui detector de fum, acesta vă va oferi funcții mai bune și câteva funcții suplimentare. De exemplu, este comun să includeți un buton de pauză pentru a opri alarma dacă este declanșat din greșeală. De asemenea, este important să aveți sisteme de testare și verificare a bateriei.
Printre accesoriile și caracteristicile pe care trebuie să le căutați într-un detector de fum, cele mai frecvente sunt:
- Buton de mutare a telecomenzii, pentru a tăia rapid alarmele false.
- Lumini de securitate pentru a asigura iluminarea în timpul alarmei.
- Transmiterea unui avertisment la o stație centrală de monitorizare ca parte a sistemului de alertă de securitate.
- Intercomunicarea dispozitivelor prin cablare sau un sistem wireless, pentru a conecta toate dispozitivele între ele.
- Aplicație mobilă pentru a primi alerte pe telefonul tău mobil.
Criterii de cumpărături
Există multe mărci și modele de detectoare de fum pe piața. Alegerea celui care se potrivește cel mai bine nevoilor casei tale nu este ușor. Pentru a vă ajuta să alegeți un sistem atât de important, am pregătit un ghid cu criteriile de achiziție pentru a determina cel mai bun detector de fum:
- Funcţii
- Baterie
- Conectivitate
- Mute Function
- Tip
- Instalare
- Sensibilitate
- Alarma
Funcţii
Majoritatea detectoarelor de fum de pe piață sunt utilizate pentru a detecta diferite tipuri de incendii. Acești detectori reacționează cu particulele care se formează în fumul de la un incendiu și emit un avertisment. De regulă, ele nu detectează altceva decât fum, dar unele pot reacționa la aburul din apa clocotită sau de la un duș, dar acesta este un semn al unui detector de fum de proastă calitate.
Alte dispozitive au funcții suplimentare, precum detectarea gazelor precum CO2. Aceste dispozitive sunt ceva mai avansate și pot detecta scurgeri periculoase de gaz în casă. Există, de asemenea, modele care încorporează lumini LED, care sunt pornite de detectoare de mișcare și servesc la iluminarea noaptea în timpul unui incendiu.

Baterie
De obicei, dispozitivele de detectare a fumului încorporează baterii 15V, AA sau AAA. Sunt dispozitive cu putere redusă, astfel încât pot funcționa ani de zile fără a fi nevoie să schimbi bateriile. Unele modele mai avansate funcționează pe baterii independente, iar aceste modele pot funcționa până la 10 ani fără probleme.
Problema detectoarelor de fum cu o baterie separată este aceea că bateria nu poate fi reîncărcată sau înlocuită, așa că după 10 ani de viață, aceasta va fi oprită și va trebui să înlocuiți întregul dispozitiv. Majoritatea dispozitivelor vor emit un sunet de avertizare cu cel puțin 30 de zile înainte de a rămâne fără baterie.
Conectivitate
În mod ideal, ar trebui să alegeți un sistem de detectare a fumului care poate fi conectat la alte dispozitive. Unele modele se pot conecta doar la modele de același tip, în timp ce altele pot fi sincronizate cu alte detectoare (de gaze sau particule) pentru a oferi un sistem mai sigur.
Majoritatea detectoarelor de fum de pe piață nu necesită niciun tip de cablare pentru instalare. Cu toate acestea, există anumite modele care trebuie conectate la Internet sau prin cablu telefonic pentru a emite avertismente direct la un centru de urgență în cazul unui incendiu. Aceste modele sunt mai scumpe și ar trebui instalate de către profesioniști.
Mute Function
Pentru a opri o alarmă de fum enervantă sau falsă, puteți alege un dispozitiv cu buton de oprire sau de pauză. Aceste butoane vă permit să opriți semnalul fără a fi necesar să dezactivați complet dispozitivul. Această opțiune este importantă deoarece evită problema de a nu vă aminti să o conectați din nou după o alarmă falsă.
Pe piața de astăzi, veți găsi funcția de oprire pe aproape toate detectoarele de fum, împreună cu alte caracteristici, cum ar fi funcții pentru recalibrarea senzorului sau verificarea stării bateriei. Aceste butoane sunt de obicei mari, permițând accesul de la podea, de exemplu, folosind un băț de mătură. Acest lucru permite accesul comod, fără a fi necesară chiar utilizarea unei scări și evită utilizarea periculoasă a mobilierului pentru a ajunge la butoane.
Tip
Detectoarele de fum pot fi optice sau ionice. Primele tipuri au un obiectiv care detectează schimbările generate de fum în lumină și sunt cele mai utilizate și cele mai economice modele. Sunt prezente în multe case, sunt ușor de instalat, nu au nevoie de întreținere.
Detectoarele ionice sunt sensibile la umiditate și particule mici suspendate în mediu în timpul unui incendiu. De obicei, sunt cu acțiune mai rapidă și, de asemenea, economice. Există o gamă variată de modele disponibile, iar anumite modele sunt foarte recomandate, deoarece detectează și CO2 și gaze, ceea ce vă oferă o protecție și o siguranță mult mai complete în casa dvs.
Instalare
Unul dintre aspectele pe care clienții le pun deseori la întrebare este cât de complicat poate fi instalarea unui sistem de detectare a fumului în casa lor. Deși depinde, în mare măsură, de tipul de sistem de detecție, de regulă, instalarea este foarte simplă. De multe ori nici nu va trebui să înșurubați detectorul în tavan, ci doar să îl lipiți cu o bandă sigură.
Pentru configurarea modelelor simple, trebuie doar să-l porniți și să verificați că funcționează bine (puteți face acest lucru prin arderea unei foi de hârtie într-un loc sigur, cum ar fi cada sau chiuveta). Dacă ați ales un sistem mai complex, va trebui să angajați un electrician pentru a-l instala.
Sensibilitate
Acesta este un factor complex și important de luat în considerare. Un detector excesiv de sensibil se va aprinde cu orice fum sau abur. Aceasta va ajunge să fie o problemă, deoarece va fi declanșată de fumul produs la gătit sau chiar de aburul din baie. Aceste alarme false vor deveni foarte enervante și va fi mai puțin probabil să reacționați rapid în cazul unei adevărate urgențe.
Cei mai buni detectori de fum, deși au o sensibilitate ridicată și detectează foarte repede fumul, nu sar la primul semn al unei anomalii. Dacă nu sunteți sigur de acest factor, consultați recenziile sau comentariile utilizatorilor pentru a găsi un model potrivit pentru dvs.
Alarma
Alarma este unul dintre cele mai importante elemente ale detectorului. Împreună cu sistemul de detectare, alarma va fi decisivă, deoarece va fi singurul mod în care vei ști dacă există un incendiu în casa ta. Nu luați în considerare niciun model cu semnal slab sau inaudabil, deoarece este esențial să auziți imediat detectorul de fum.
Intensitatea alarmei este de obicei indicată de producător. Majoritatea detectoarelor de fum au un sunet de alarmă de 85 de decibeli sau mai mare, ceea ce va fi mai mult decât suficient pentru a trezi întreaga casă în caz de incendiu.
Rezumat
Un detector de fum vă poate salva viața. Aceste dispozitive detectează particulele care se formează în fum și emit un sunet puternic de avertizare pentru a vă avertiza asupra pericolului. În mod normal, doar un singur detector de fum nu este suficient pentru întreaga casă, mai ales dacă este o casă mare. Este de preferat să existe un singur detector de fum pe cameră, cu excepția bucătăriei, unde se recomandă instalarea lui pe hol sau în afara bucătăriei.
Pe piața există o varietate de modele de detectoare de fum care să satisfacă multe nevoi și bugete diferite. Există acele sisteme cu sensibilitate mai mare, conectivitate la telefonul mobil și diferite tipuri de sunete de alarmă. În acest articol, am selectat cele mai bune modele de pe piața și am explicat tot ceea ce trebuie să știi pentru a alege cel potrivit pentru tine și familia ta.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă rugăm să lăsați un comentariu sau să-l împărtășiți cu prietenii și familia pentru a găsi cel mai bun detector de fum de pe piața