Oricine are nevoie de o tigaie bună, pentru ca mâncarea făcută în casă să iasă cât mai gustoasă și bine. Cea mai bună tigaie este cea din fontă, fiindcă are numeroase avantaje, fiind practică, versatilă și rezistentă.
O astfel de tigaie este ideală atât pentru bucătarii cu experiență, cât și pentru cei aflați la început de drum. Dacă doriți să aveți doar ustensile de calitate superioară în bucătărie, atunci trebuie să cumpărați o astfel de tigaie.
Citiți în continuare articolul, pentru a afla care sunt criteriile de selecție ale celei mai bune tigăi din fontă.
Avantajele și dezavantajele celei mai bune tigăi din fontă
La fel ca orice alt produs, tigaia din fontă nu are numai avantaje, ci prezintă și câteva dezavantaje, despre care este esențial să luați la cunoștință.
Avantajele tigăii din fontă:
- Rezistență
- Anti-aderență
- Reținerea căldurii la un nivel ridicat
- Versatilitate – Poate fi folosită pentru foarte multe preparate
Dezavantajele tigăii din fontă
- Întreținere delicată
- Risc ridicat de apariție a ruginii
- Greutate crescută
Tigaie grill Vanora, fonta, inductie, 25 x 4.7 cm
- Calitativă
- Durabil
- Doar pentru anumite preparate
- Preț ridicat
Tipuri de tigăi din fontă
În cazul în care vă încântă un astfel de produs, este bine să luați la cunoștință informații despre tipurile care se găsesc pe piață.
Tipuri de tigăi din fontă în funcție de materialele din care sunt realizate:
Tigaie din fontă clasică
Tigăile din fontă clasică sunt tratate doar cu un strat de ulei, astfel încât rugina să nu ajungă la metal. Tratamentele cu ulei trebuie să fie făcute și de dumneavoastră, după fiecare utilizare, pentru ca tigaie să se mențină în formă pentru cât mai mult timp.
Aceasta rezistă la temperaturi foarte ridicate, însă este dificil de întreținut, motiv pentru care este un model mai ieftin.
Tigaie din fontă emailată
Acest tip de tigaie prezintă un strat de email, care este impermeabil. Acest fapt este avantajos atunci când vine vorba despre curățare și întreținere.
Un alt lucru foarte bun în privința tigăii din fontă emailată constă în faptul că nu necesită tratamente speciale și se comportă excelent, indiferent de mâncarea gătită cu aceasta.
În schimb, este un model ceva mai scump față de tigaia din fontă clasică.
Tipuri de tigăi din fontă în funcție de scopul acestora:
Tigaie din fontă pentru prăjit
Tigăile din fontă fără email sunt utilizate de regulă pentru prăjirea alimentelor. Rețineți că fripturile se fac foarte bine cu ajutorul unui astfel de model. Tot ce trebuie să faceți este să alegeți un model cu pereți înalți, pentru a preveni stropirea în jurul tigăii.
Majoritatea nu au capac inclus, însă acest tip de accesoriu se găsește pe piață cu mare ușurință.
Tigaie din fontă tip grill
Tigaie de tip grill se găsește atât în forma emailată, cât și în cea clasică. Acest model poate fi la fel de mare precum o tigaie pentru prăjit sau poate avea dimensiuni ceva mai mari.
Retenția de căldură este una foarte bună, lucru care permite transferul formei tigăii pe carne sau legume.
Aceasta este o tigaie foarte bună de luat în vedere în momentul în care vreme nu vă priește să faceți un grătar în natură și aveți poftă de acest tip de mâncare.
Tigaie din fontă de tip wok, pentru clătite sau alte preparate
Există foarte multe tipuri de tigăi, multe dintre acestea fiind specifice pentru anumite preparate. Toate acestea sunt esențiale într-o bucătărie dotată complet.
TIGAIE FONTA PURA 25.5 x 4.5 cm
- Calitativă
- Rezistentă
- Necesită îngrijire aparte
- Necesită spațiu de depozitare
Criteriile de selecție ale celei mai bune tigăi din fontă
Grosimea tigăii din fontă
În trecut, toate tigăile din fontă erau destul de grele, însă astăzi producătorii de ustensile pentru bucătărie au conceput o variantă de tigaie din fontă mai ușoară, fiind fabricată dintr-un material mai subțire.
Aceste modele noi sunt mult mai ușor de manevrat, așa că este recomandat să vă îndreptați atenția spre variantele cu o greutate mai mică.
Mânerul tigăii din fontă
Manerul tigăii din fontă profesională trebuie să fie cât mai gros și mai lung, astfel încât să nu existe șanse să vă ardeți și să puteți să o prindeți cât mai ușor pentru manevrare.
Tigăile clasice dispun de un mâner lung și de unul mai mic pe partea opusă, astfel încât prinderea să fie una cât mai sigură, iar manevrarea cât mai facilă. Tigăile de dimensiuni mici ori cele ieftine nu dispun și de cel de-al doilea mâner, iar acest lucru ar putea însemna mai mult efort și grijă din partea dumneavoastră.
Întreținerea tigăii din fontă
Trebuie să știți că înainte de prima utilizare este bine să spălați tigaia cu apă și săpun, indiferent de modelul acesteia.
În cazul în care nu vreți să vă ocupați mult de întreținerea tigăii din fontă, este ideal să plătiți mai mult pe un model de calitate superioară.
Cele mai bune tigăi din fontă – Ghid de cumpărături și recenzii
Tigaie din fonta Ron Verde, 26 cm
- Calitativă
- Rezistentă
- Preț ridicat
- Necesită spațiu de depozitare
Gama: Ron
Designer: Pieter Roex
Descriere:
Tigaia de la BergHOFF va inspira iubitorii artei culinare și pe toți cei care înțeleg importanța echipamentului de foarte bună calitate. Este realizata din fonta de înaltă calitate și sunt potrivite pentru toate tipurile de plite, inclusiv inducție.
Tigaie din fonta Ron Verde
– diametru: 26 cm
– capacitate: 2,5 L
Detalii tehnice:
– material: fonta
– maner din lemn
– finisaj interior negru
– economie la energie
– recomandata spalarea manuala
Despre brand:
Lansat in anul 1994 in Belgia, brandul Berghoff se afla in topul celor mai buni producatori de ustensile pentru gatit. Fiabilitatea, calitatea exceptionala si design-ul inovativ i-au atras pe pasionatii de gatit, fie ca sunt experti sau incepatori. Multitudinea de premii internationale castigate ofera o garantie in plus acestui brand.
Tigaie wok Tefal Chef’s Delight, inductie, 28 cm
- Calitativ
- Durabil
- Doar pentru anumite preparate
- Preț ridicat
Tigaie Tefal Simply Clean, Thermo-Signal, invelis antiaderent din titan, 26 cm
- Înveliș antiaderent
- Calitativă
- Preț ridicat
- Doar pentru anumite preparate